Vrees voor teveel vitamine D?

Vitamine D is een bekende vitamine die de weerstand ondersteunt en goed is voor onze botten. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt maar is ook in onze voeding te vinden. Uiteraard is deze vitamine ook verkrijgbaar als supplement. Er ligt een advies voor een minimale inname van vitamine D maar kun je ook teveel van deze vitamine binnen krijgen? 

 

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die voornamelijk onder invloed van zonlicht in de huid wordt aangemaakt. Ook is deze vitamine te vinden in onze voeding, zoals vette vis en eieren. Vitamine D is belangrijk voor onze weerstand, botten, spieren en de opname van calcium en fosfor uit de voeding. Vitamine D wordt in ons lichaam opgeslagen in de lever en onze weefsels.

Voedingsadvies vitamine D

Voor vitamine D geldt er vanuit de overheid een voedingsadvies voor volwassenen, 10 microgram per dag. Voor bepaalde bevolkingsgroepen zoals kinderen, zwangere vrouwen, ouderen vanaf 70 jaar en mensen met een getinte huidskleur of mensen die niet tot weinig buiten komen (minder dan 15-20 minuten per dag) ligt er een advies extra vitamine D te nemen.

 

Vitamine D supplementen

Omdat deze vitamine voornamelijk in de huid onder invloed van zonlicht wordt aangemaakt en er bepaalde bevolkingsgroepen extra vitamine D nodig hebben, wordt deze vitamine vaak gesuppleerd. Er zijn verschillende doseringen beschikbaar die variëren van 10 microgram tot aan 125 microgram. Er zijn twee varianten op de markt, vitamine D2 en vitamine D3. Het verschil ligt in de oorsprong. Vitamine D2 wordt gevormd in paddenstoelen en schimmels, vitamine D3 in de huid van mens en dier.   

De dosering van vitamine D wordt ook vaak omschreven als IU of IE, wat staat voor International Units of Internationale Eenheden. 25 microgram staat gelijk aan 1000 IE. 

Teveel vitamine D

Wanneer je het voedingsadvies volgt zal een teveel aan vitamine D niet vaak voorkomen. Maar behoor je tot de groep waarbij extra vitamine D aangeraden wordt dan kan dat middels een supplement. De dosis hiervan is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Laat je hierin dan ook goed voorlichten door een professional, zoals een voedingsdeskundige of een huisarts. 

De Keuringsraad heeft voor verschillende bevolkingsgroepen een veilig aanvaardbare bovengrens opgesteld. Deze grens wordt met een inname via de voeding eigenlijk niet bereikt maar met het gebruik van een voedingssupplement kan dit wel gebeuren. Wees hier ook alert op. 

Symptomen teveel vitamine D

Inname van teveel vitamine D zal op korte termijn geen klachten geven. Op de langere termijn kan dit wel. Een teveel aan vitamine D kan leiden tot schade aan het hart, de nieren en de bloedvaten. Je kunt je ook slaperig voelen en klachten van de spijsvertering ervaren zoals misselijkheid en obstipatie. In de praktijk komt een teveel aan vitamine D echter niet vaak voor. Twijfel je of een teveel of een tekort aan vitamine D de oorzaak is van bij jou bestaande klachten? Laat dan bij de huisarts je bloed testen. 

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order!

Meld je aan voor het laatste {{:: vm.brand }} nieuws en ontvang exclusieve aanbiedingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order! {{:: vm.brand }} gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacybeleid.

Je bent ingeschreven.